ماده 49- در صورتی که زوج، متقاضی ثبت طلاق باشد و زوجه از حضور در نمایندگی امتناع نماید، زوج میتواند ثبت طلاق از نمایندگی را درخواست نماید. ثبت طلاق در این موارد، پس از درخواست متقاضی در سامانه میخک و دریافت کد رهگیری منوط به ارائه مدارک ذیل خواهد بود:
- درخواست کتبی زوج
- ارائه اصل شناسنامه
- ارائه اصل سند ازدواج
- ارائه اصل کارت شناسایی ملی
- ارائه اصل حکم قطعی طلاق صادره دادگاه کشور محل (منضم به ترجمه فارسی) آن که با حضور زوجین یا وکلای رسمی ایشان صادر شده و به تأیید نمایندگی رسیده باشد.
- گواهی جاری شدن صیغه طلاق شرعی توسط اشخاص صلاحیتدار
- ارسال اظهارنامه درخواست طلاق از سوی نمایندگی برای زوجه وگذشت یک ماه
تبصره: پس از ثبت طلاق، نمایندگی اطلاعیه کتبی ثبت طلاق را به زوجه ارسال خواهد نمود.
ماده 50- در مواردی که طلاق به درخواست زوج ثبت میشود، زوجه میتواند به منظور مطالبه حقوق قانونی خود از طریق دادگاههای داخل کشور اقدام نماید.
ماده 51- در صورتی که زوجه متقاضی ثبت طلاق بائن[1] باشد و زوج از حضور در نمایندگی امتناع نماید، ثبت طلاق پس از درخواست متقاضی در سامانه میخک و دریافت کد رهگیری منوط به موارد ذیل است: [2]
- درخواست کتبی زوجه
- ارائه اصل حکم قطعی طلاق صادره دادگاه کشور محل (منضم به ترجمه فارسی) آن که با حضور زوجین یا وکلای رسمی ایشان صادر شده و به تأیید نمایندگی رسیده باشد.
- ارائه گواهی جاری شدن صیغه طلاق شرعی که با حضور زوجین و توسط اشخاص صلاحیتدار، صادر شده است.
- ارسال اظهارنامه درخواست ثبت طلاق برای زوج از سوی نمایندگی و گذشت یک ماه
تبصره: پس از ثبت طلاق، نمایندگی مراتب به صورت کتبی به اطلاع زوج میرساند.
ماده 52- در خصوص مواد 49 و 51، مخالفت هریک از زوجین غایب در پاسخ به اطلاعیه ارسالی توسط نمایندگی مانع ثبت طلاق نخواهد بود.
ماده 53- درصورتی که حکم قطعی طلاق توسط دادگاه کشور محل مراجعه صادر و متقاضی ثبت طلاق یکی از زوجین بوده و طرف غایب (مرد یا زن) فاقد هرگونه نشانی و تلفن نزد نمایندگی بوده و دسترسی و امکان برقراری ارتباط با وی میسر نباشد، متقاضی باید جهت پیگیری طلاق از طریق مراجع قضایی داخل کشور اقدام نماید.
[1] ماده 1143 قانون مدنی - طلاق بر دو قسم است. بائن و رجعی.
ماده 1144 قانون مدنی- در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع نیست.
ماده 1145 قانون مدنی - در موارد ذیل طلاق بائن است:
1- طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود.
2- طلاق یائسه
3- طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
4- سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید.
[2] چنانچه ثبت طلاق به استناد این ماده انجام شود، در قسمت 9 دفتر ثبت طلاق، قسمت شرح طلاق، عبارت « به استناد ماده 51 دستورالعمل ثبت گردید» درج شود.