ثبت کاروانسراهای ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو
پرونده «کاروانسراهای ایران» بهعنوان بیست و هفتمین اثر فرهنگی ملموس ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
این پرونده که شامل ۵۴ کاروانسرای تاریخی در ۲۴ استان ایران است در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در شهر ریاض عربستان به تصویب رسید.
کاروانسراها که پیشینه ساخت آنها در ایـران بـه دوره هخامنشیان یعنی حدود 2500 سال قبل باز میگردد، مسافرخانههایی در جاده ها بودند که سرپناه، غذا و آب را برای کاروانها و مسافران فراهم میکردند.
بیش از۷۰۰ کاروانسرا در ایران ثبت ملی شده اند. بسیاری از این کاروانسراها نقشه یکسانی ندارند و نتیجه خلاقیت و نبوغ معماران ایرانی در طول تاریخ هستند.
در تمدن ایرانی، کاروانسرا فقط مراکزی برای آسایش و امنیت کاروانیان نبود بلکه مهمترین ابزار ارتباطات و انتقال فرهنگ، روابط اجتماعی، تجاری و اقتصادی نیز محسوب مـیشد.
همچنین کاروانسراهای ایرانی بهطور مستقیم درگیر تحولات اجتماعی، فرهنگی بودهاند، به گونهای که تاثیر آن را در ادبیات، شعر، نقاشی، مینیاتور، موسیقی و همچنین معماری میتوان دید.
کاروانسراها که از مهمترین اَشکال معماری ایرانی هستند گستره وسیعی از سبکهای ساخت و ساز، سازگاری با شرایط اقلیمی و مصالح ساختمانی را نشان میدهند که در طول هزاران کیلومتر گسترش یافته و در طول قرنها ساخته شدهاند.
ایران با ثبت 27 اثر فرهنگی و طبیعی در فهرست میراث جهانی یونسکو در بین 10 کشور برتر جهان در این زمینه قرار دارد.